Święta Wielkanocne to czas radosnego świętowania, ale też czas, kiedy stawiamy na stole tradycyjne potrawy, które kojarzą nam się z tą uroczystością. Wielkanocne dania to nie tylko okazja do degustacji smacznych potraw, ale również do odkrywania kulinarnych tradycji i obyczajów.
W Polsce istnieją regionalne różnice w przygotowaniu dań wielkanocnych, ale wiele z nich ma charakter ogólnopolski i niezmiennie gości na polskich stołach.
Chleb – symbolizuje ciało Chrystusa, którym żywią się wierni.
Jajka – symbol nowego życia i zmartwychwstania Chrystusa.
Mięso (np. wędliny, kiełbasa) – symbolizuje ofiarę Chrystusa.
Sól – symbolizuje oczyszczenie i ochronę przed zepsuciem.
Chrzan – symbolizuje gorzkość i cierpienie, które Chrystus doświadczył.
Zielenina (np. szczypiorek, rzodkiewka) – symbolizuje odrodzenie i nadzieję na przyszłość.
Ciasto (np. mazurki, babki) – symbolizuje słodycz i radość związane z odrodzeniem życia.
Wino lub woda – symbolizuje krew Chrystusa i łzy Matki Boskiej.
Pierwsze w kolejności, co nieodłącznie kojarzy się ze świętami Wielkiej Nocy to jajka. Tradycyjnie maluje się je w barwach pastelowych, ale coraz częściej zdarza się, że ozdabia się je różnymi wzorami. Jajka pod różną postacią stanowią nieodłączny element świąt: gotowane, smażone, w formie placków czy w nieco bardziej wyszukanych potrawach, takich jak np. pascha.
Kolejnym ważnym elementem polskiej kuchni świątecznej są mięsa. Najczęściej na stole gości baranina, wieprzowina, cielęcina czy kaczka. W niektórych regionach popularne są również dania z dziczyzny, np. zająca czy sarny.
Jednym z ulubionych dań wielkanocnych Polaków jest biała kiełbasa, która idealnie komponuje się z jajkami i chrzanem. Kiełbasa biała przyrządzana jest z mielonego białego mięsa, tłuszczu, cebuli, soli i pieprzu. Smakuje najlepiej na gorąco, podawana z chrzanem lub musztardą.
Kolejnym tradycyjnym daniem, bez którego trudno sobie wyobrazić Wielkanoc, jest żurek. Ten gęsty barszcz na zakwasie, w wersji tradycyjnej przygotowywany jest z białej kiełbasy, ziemniaków, jajek i włoszczyzny, a całość przyprawiana jest m.in. solą, pieprzem, majerankiem, liściem laurowym i kminek. Danie to często podaje się w chlebie, co dodaje mu wyjątkowego smaku.
Najbardziej charakterystycznym daniem wielkanocnym, nie tylko w Polsce, ale na całym świecie jest oczywiście jagnięcina. To mięso symbolizujące młode życie, które przyrządza się na różne sposoby: pieczone, smażone, duszone. Jagnięcina często stanowi główny element świątecznego stołu.